Kan jij gedachten lezen?

Ik niet.
Toch duurde het een hele tijd voor ik dit doorhad.

‘Schat? Bracht jij brood mee? Euh… neen, ik dacht dat jij er zou halen?’gedachten-lezen2
Dit is er eentje waar mijn vrouw en ik meestal ‘smakelijk’ om kunnen lachen. Ofwel redt het brood in de diepvries ons. Ofwel hollen we naar de dichtstbijzijnde broodautomaat.

Maar vaak zorgt dit ‘gedachten lezen’ voor misverstanden met grote gevolgen.
Ik coachte onlangs een jongedame die in haar werk geen hulp durfde vragen aan haar collega’s. Ze dacht dat ze kwaad zouden zijn als ze om hulp vroeg. Ze dacht dat ze dachten dat zij het alleen moest beredderen.

Iemand anders dacht dat haar collega’s dachten dat zij minder was dan hen. Omdat zij geen hogeschoolopleiding had gevolgd. Alles wat ze zag en deed was vanuit die gedachte.

Je kan al raden naar de gevolgen.

Ik vroeg hen telkens hoe ze dit zo zeker wisten.

Het antwoord bleef elke keer uit.

Wat als…

 • Wat als jij denkt dat je collega denkt dat je een project verkeerd aanpakt?
 • Wat als jij denkt dat je partner denkt dat je haar niet genoeg steunt?
 • Wat als jij denkt dat je zus denkt dat jij een makkelijker leven hebt dan haar?
 • Hoe zeker weet je dit dan?

Waarschijnlijk baseer je je op wat je ziet. Maar is dit zo betrouwbaar als je denkt dat het is?

Het kan nog anders! Hoe vaak ga jij ervan uit dat je partner, je collega, je vrienden jouw gedachten kunnen lezen? Zolang je ze niet uitspreekt, kan de ander alleen maar veronderstellen.

“Ze moet toch weten dat ik dit maar niets vind!”

“Waarom luistert hij niet, hij moet toch weten hoe ik daarover denk?”

Gedachten lezen heeft nadelige gevolgen voor jezelf en de ander. Je slaat er ofwel jezelf mee op de kop, of je bekijkt de ander vanuit een negatief perspectief.

Pak het de volgende keer eens zo aan:

De volgende keer dat je de gedachten van een ander wil lezen, doe dan dit:

 • Stel jezelf de vraag: “Hoe zeker ben ik van deze gedachten van de ander? Heb ik die persoon dit letterlijk horen zeggen?
 • Is het antwoord neen, vraag dan feedback aan de ander. Klopt het wat ik denk dat jij denkt?
 • Merk je dat je ervan uitgaat dat de ander moet weten wat jij denkt, geef dan zelf feedback. Zeg je partner, collega, kind, … wat je denkt en erbij voelt.

Veel succes!

Ben
PS Herken je dit soort situaties? Laat ze hier achter in het commentarenveld. We kunnen heel veel leren van elkaar.

Reacties

 1. Joris zegt:

  Ben,
  Mijn vriend verwijt me altijd dat hij geen glazen bol heeft. Maar is het dan zo moeilijk om eens spontaan de vuilniszakken buiten te zetten op woensdagavond. Hij weet toch ook dat de vuilkar komt op donderdag???????????????

  • Dag Joris,

   er is nog een verschil tussen iets weten en er op het goede moment de juiste focus op hebben. Ben jij normaal diegene die de vuilzakken buitenzet? En is het dan je vriend die op de momenten dat jij niet kan dit ‘zou moeten’ doen? In dat geval moet je vriend uit zijn gewoonte van het ‘niet moeten doen’ stappen en dat is veel makkelijker gezegd dan gedaan. Ik zet thuis op donderdagavond steeds de vuilniszak buiten. Ik weet heel zeker dat mijn vrouw dit niet spontaan zou doen mocht ik het op een donderdagavond niet kunnen doen. Ze weet ook dat de vuilkar op vrijdag komt, maar is het zodanig gewoon dat ik dit doe, dat haar focus er niet op valt als ik er niet ben …tenzij ik het zou zeggen. Omgekeerd ook. Mijn zoon moet dagelijks druppeltjes innemen. Normaal doet mijn vrouw dat. Als zij niet kan, moet ze mij echt zeggen dit te doen, anders denk ik er gewoon niet aan. Soms zendt ze me een smsje om het niet te vergeten. Ik zucht dan wel even, maar het is voor mij wel noodzakelijk.
   Wat ik wil zeggen: spreek erover met je vriend. Spreek af wiens taak het is om de vuilniszak buiten te zetten. Of werk met een beurtsysteem en zet het op de kalender. Ieder zijn week. Zoek een systeem dat voor jullie werkt en er vooral voor zorgt dat de vuilniszak geen bron van ergernis of conflict wordt!
   Laat je me weten hoe je hiermee aan de slag bent gegaan?

   Warme groeten,

   Ben

Laat wat van je horen

*